Adrián Balboa: Szansa pokazania się
- Moim celem jest oczywiście grać jak najlepiej, ale będę chciał też nauczyć się czegoś nowego od trenerów i pozostałych zawodników – mówi nasz nowy zawodnik, Adrián Balboa. Zapraszamy na rozmowę!
Adrián Balboa: Bardzo się cieszę, że dołączyłem do GKS-u Jastrzębie. Jest to dla mnie na pewno duża szansa pokazania się i mam nadzieję, że zademonstruję swoje umiejętności i swój styl gry w Polsce i przed jastrzębskimi kibicami.
Ostatnie kilka miesięcy spędziłeś w czwartoligowych rezerwach Rakowa. Opowiedz o swoim pobycie w Częstochowie.
- Jestem bardzo wdzięczny Rakowowi, że dał mi szansę przybycia do Polski i gry tutaj. Wszystko w Częstochowie było bardzo dobrze zorganizowane i dobrze się tam czułem. To, że jestem dzisiaj w Jastrzębiu, to również zasługa tego, że ostatnie kilka miesięcy spędziłem właśnie w tym klubie. Jeśli chodzi o przegrane baraże o awans do III ligi z Odrą Wodzisław, to chciałbym o tych meczach jak najszybciej zapomnieć. Wierzyliśmy w awans i robiliśmy wszystko, by tak się stało, ale niestety…
Masz za sobą także pobyt w Leeds United i był to dla Ciebie podobno bardzo ważny okres.
- Tak, ponieważ w Leeds podpisałem swój pierwszy profesjonalny kontrakt. Poza tym zmieniłem kraj z Hiszpanii na Anglię, co mnie ukształtowało i rozwinęło zarówno jako piłkarza, ale też człowieka i był to bardzo ważny czas w moim życiu.
Trenujesz z zespołem od poniedziałku. Jak wrażenia?
- Dobre, ale za mną dopiero kilka treningów z drużyną. Potrzebuję jeszcze trochę czasu, żeby dojść do optymalnej formy fizycznej, co pozwoli mi na zaprezentowanie w pełni moich umiejętności piłkarskich.
Na szczęście masz z kim porozmawiać w ojczystym języku, bo zarówno trener Łukasz Wróbel, jak i testowany Patryk Witkowski, biegle mówią po hiszpańsku.
- Zgadza się, zarówno trener Wróbel, jak i Patryk, bardzo mi pomagają. Ich obecność jest dla mnie dużym wsparciem i dzięki nim na pewno będzie mi łatwiej się zaadaptować w nowej drużynie.
Jakie cele przed nowym sezonem?
- Moim celem jest oczywiście grać jak najlepiej, ale będę chciał też nauczyć się czegoś nowego od trenerów i pozostałych zawodników, dzięki czemu cały czas będę się rozwijał i mógł pokazywać na boisku dużo jakości.
Powiedz naszym kibicom jakim jesteś typem zawodnika i czego mogą się po Tobie spodziewać na boisku?
- Jestem środkowym pomocnikiem, który preferuje grę ofensywną. Uważam, że moją mocną stroną jest też kreatywność w rozgrywaniu piłki, którą lubię mieć przy nodze. Z pewnością będę też pracował dla dobra całego zespołu.